Your search results

Huis kopen? Ouders kunnen helpen

Posted by Yilmaz Makelaardij on 23 mei 2021
0

Link naar originele artikel: https://www.funda.nl/meer-weten/huis-kopen-ouders-kunnen-helpen/

4 minuten leestijd

Drie manieren hoe je ouders kunnen bijspringen

Een fijn, maar prijzig huis op het oog? Soms kunnen ouders helpen bij het aanschaffen van je eigen woning. Niet onwelkom, en zeker niet voor een starter. Wij hebben de drie verschillende manieren waarop ouders kunnen bijspringen onderzocht en op een rijtje gezet.

Ouders mogen voor de aankoop van een woning eenmalig tot € 105.302 belastingvrij schenken aan hun kinderen. De schenking mag gebruikt worden voor de aankoop van de woning; maar ook gebruikt worden voor de verbouwing van een woning. Het is verstandig de schenking vast te leggen in een overeenkomst waarin staat dat het kind de schenking uiterlijk in 2021 gebruikt voor aankoop, verbetering of onderhoud van een woning. Nog een voorwaarde: de ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.


1 – Geld lenen

Een andere optie: je ouders kunnen ook een lening met je afsluiten. Zo’n lening hoeft niet via een notaris te worden vastgelegd. Je moet wel rente betalen over de lening, maar die is weer fiscaal aftrekbaar als je kunt aantonen dat het geld wordt gebruikt voor aankoop, verbetering of onderhoud van de woning en als de lening annuïtair of lineair wordt afgelost in maximaal 30 jaar. Bovendien kunnen je ouders het bedrag dat je aan rente betaalt weer belastingvrij aan je teruggeven in de vorm van een schenking (maximaal €6.604 euro per jaar in 2021). Voordeel hiervan is dat de schuld op deze manier geen negatief effect heeft op het maximale bedrag dat je aan hypotheek mag lenen. Onze tip: maak goede afspraken op papier. Met familie wil je echt geen gedoe en discussies over geld.


2 – Een ‘kleiner’ bedrag schenken

Ouders mogen hun kroost dus jaarlijks € 6.604 belastingvrij schenken. Eenmalig kunnen zij ook een groter bedrag overmaken, namelijk ruim € 26.881. Dit geldt wel alleen voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Dit bedrag hoef je niet in je hypotheek te steken: een goed bed, nieuwe gordijnen of een nieuwe auto mag ook. Als je de schenking wel gebruikt voor de woning, geldt de hogere vrijstelling van €105.302.


3 – Meetekenen op hypotheek

Willen ouders graag helpen, maar niet met een grote zak geld? Dat kan ook. Als je ouders de hypotheekakte meetekenen, kan je een hogere hypotheek afsluiten. Zij zijn dan wel voor de hele lening aansprakelijk als je de hypotheek niet meer kunt betalen. Natuurlijk ben jij als eerste verantwoordelijk voor het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. Er zitten wel spelregels aan vast. Zo moet je bijvoorbeeld 70% of 75% van de hypotheek kunnen dragen – dit verschilt per hypotheekverstrekker – en moet je binnen vijf of tien jaar genoeg verdienen om zonder ruggensteun van je ouders verder te kunnen.

Aan deze regelingen zitten soms – negatieve of positieve – fiscale consequenties vast. Laat je goed informeren door de Belastingdienst, bank of hypotheekverstrekker. En lees vooral ook over hoe een familiehypotheek werkt en welk belastingvoordelen er zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings